18 December 2010

mama, anak mama dah jadi dokter!


17/12/2010

hari itu aku bangun dengan perasaan bercampur baur.
gelisah, risau, tp sangat teruja.
5 tahun setengah aku menanti hari ini.
hari yang bakal menjadi salah satu hari terpenting dalam hidupku.

sebelum kita melangkah lebih jauh,
mari kita bayangkan satu skenario........

bayangkan tok guru silat duduk bersimpuh di depan semua anak muridnya, dan satu persatu dipanggil dan ditauliahkan lulus.
haaa... macam tu lah yudisium (babah yang bg perumpamaan macam ni)

cuma bezanya, pada yudisium kami,
pembantu dekan 1 duduk di atas kerusi,
memanggil nama kami semua yang dengan bangga memakai white coat dan seragam hitam putih dan mengisytiharkan bahwa kami telah sah lulus dari fakulti perubatan dan disahkan menjadi seorang dokter.
terasa meremang bulu roma saat dengar dr. Budu, Sp. M (spesialis mata) mengumumkan nama kami masing- masing.
semuanya tersenyum bangga.
dan aku tak salahkan mereka untuk merasa sedikit bangga.
iya, mungkin ada yang akan membidas dan berkata 'perjalanan masih panjang'.
tapi setidaknya kami telah berjaya mengharungi 5thn setengah ini.
dan aku juga pasti, orang tua kami juga pasti bangga.
tapi gelar sebagai seorang dokter bukanlah hanya untuk dibanggakan, tapi ia juga membawa satu tanggungjawab yang besar.
seperti dalam 'pembekalan' kami tadi, kalau james bond diberi lesen untuk membunuh (license to kill), seorang dokter diberi lesen untuk menyembuhkan (license to heal)
tahniah teman2 seperjuanganku!!!!!!!

p.s. nak upload gambar tapi tak boleh. later lah okay ^.^
sorry


p.s.s. insyaALLAH aku akan mengucapkan sumpah dokter pada 23 disember 2010. graduation pada 31 disember 2010. hehehehe....

4 comments:

. i n n z c h u b b y . said...

congratzzz!!! :)

lepas ni, akan mula keje kat hospital mana?

ainulrhy said...

thank u inn.....
belum tau keje kat mane... kne apply dulu...
hehe

syera said...

yay. ainul dah jd doc. congrats :D

ainulrhy said...

syera, thank u ^^