09 January 2013

7 tanda orang bahagia di dunia (part one)

          Kesibukan bekerja di Emergency department tidak menjadi penghalang untuk beribadah. Kadang2 memang tak sempat solat subuh (sebab pagi2 buta tu la selalu pesakit Acute Pulmonary Oedema (APO) atau pesakit Multivehicle Accident (MVA) datang). Kadang2 solat maghrib terpaksa berkejar2 sebab masa singkat (minggu lepas, A&E penuh sampai pesakit stroke pun terpaksa duduk atas wheelchair!)

Tapi mungkin itu hanya alasan aku.
Tak sepatutnya sibuk bekerja menjadi alasan, kan?

          Setiap hari Jumaat akan ada Majlis Bacaan Yasin di mana semua akan berkumpul sementara awal2 pagi rakyat Melaka masih belum bangun (biasanya pesakit akan mulai banyak setelah jam 10pagi). Satu inisiatif yang sangat bagus dan tidak ada di department lain! Kadang2, bacaan yasin diganti dengan ceramah agama. Ceramah minggu lepas bertajuk 7 tanda orang bahagia di dunia sangat2 memberi impak dalam kepada diri aku.

          Menurut cerita ustaz, suatu hari sahabat Rasulullah saw, Ibnu Abbas ditanya tentang apa yang dimaksudkan dengan kebahagiaan di dunia. Beliau menjawab ada 7 tanda kebahagiaan di dunia ini, yang pertama adalah Qolbun syakirun (hati yang sentiasa bersyukur). Ini adalah kunci dari segala hal. Menerima apa adanya yang telah diberi oleh Allah.
Jika menyenangkan, kita bersyukur 
Jika tidak, kita perlu bersabar. 
Sehingga kita dapat menjalani hidup ini dengan hati yang lapang. 
Tidak pernah berkeluh kesah secara berlebihan.

          Sekarang banyak orang suka mengeluh di facebook dan blog (aku juga tidak terkecuali). Kadang2 sampai menyakitkan hati pihak lain. Sampai ada isu 'department' berbalah- balah dan saling mendengki di Facebook.

          Hampir seminggu aku cuba untuk sering bersyukur tapi terus terang, memang susah!
Bila mengeluh je cepat2 cuba mencari sesuatu yang positif dan bersyukur.
and after that i feel amazing!

Jadi kawan2, jom kita cuba untuk sentiasa bersyukur! ^.^

No comments: